Thursday, January 13, 2011

Sayın Başbakanım,

Basında yer alan içki yasakları haberleri nedeniyle hazırlamaya başladığımız bu manifestonun konusunu,  2011 Türkiye’sinde yaşanan “sosyal hayata yapılan müdahaleler” oluşturmaktadır.

Bizler kim miyiz?

Biz yan dairedeki komşunuzuz, biz bakkaldaki çırağız, biz üniversite öğrencisiyiz, biz vergisini kuruşu kuruşuna veren çalışanlarız, biz devletin memuruyuz, biz doktoruz, biz öğretmeniz, biz kesinlikle nedeni içkiden olmayan işsiziz, biz restoran sahibiyiz, biz çiftçiyiz, biz fabrikatörüz, biz akademisyeniz, biz reklamcıyız, biz asker çocuğuyuz, kısacası biz bu ülkenin dünü, bugünü ve geleceğiyiz. Ve biz içki içmeyi seviyoruz. Ama biz bugüne kadar bunu söylemeyi gerekli görmemiştik. Ama şimdi son derece gerekli görüyoruz ve sıralıyoruz:

1.Bizler, her türlü özgürlüğü kısıtlayıcı müdahaleye karşıyız.

2.Bizler, ikiyüzlü demokrasiye karşıyız.

 3.Biz “aslı olmayan korkular cumhuriyeti” yaratmaya çalışanlara karşıyız.

 4.Biz, topluma karşı sorumlu birey yetiştirmenin yasaklardan geçmediğine inanıyoruz.

 5.Biz, bu tip konularda başkasından koruma istemiyoruz; hepimizin kendini koruyabilecek bilinçli bireyler olduğunu biliyoruz.

 6.Bir toplumu güzel kılan şeyin farklılıklar olduğuna inanıyoruz.

 7.Bizler, demokrasiye inanıyoruz.

 8.Bizler, yasakların ileride daha vahim sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.

 9.Biz, “içki seviyoruz” deme zorunluluğu hissetmeden içki içmek istiyoruz.

10.Biz, bu yüzden alkolik, serseri, işe yaramaz olarak yaftalanmak istemiyoruz.

11.Bizler her medeni toplumdaki medeni insanlar gibi içkinin keyifli anlarımıza eşlik etmesinden hoşlanıyoruz.

12.İçkinin bir amaç değil araç olduğunu düşünüyoruz.

13.Bizler çocukların ve 18 yaşından küçük gençlerin içki ve sigara içmelerine kesinlikle karşıyız.

14.Biz 18 yaşında gençlerin silah kullanmasına da karşıyız.

15.Biz bugüne kadar 18-24 yaş arası TC gençleri nasıl yaşadıysa öyle yaşamak; hatta daha da özgür bir ortamda yaşamak istiyoruz. Fakat özgürlüklerin sınırlarına da inanıyoruz.

16.Biz gençken eğlenmek, yaratmak, etkilenmek istiyoruz. Bunun da gelecekte daha sağlıklı, sosyal hayatında ayakları yere daha sağlam basan bireyler yetiştireceğine inanıyoruz.

17.Biz, gece hayatını seviyoruz.

18.Biz, gece hayatını sadece alkol ve cinsel içerikli olarak gören zihniyete karşıyız.

19.Biz bir konsere gitmenin, müzik dinlemenin, insan için geliştirici etkinlikler olduğunu düşünüyoruz.

20.Biz, bir konser dinlerken, notalara bir kadeh de içki eşlik etsin istiyoruz.

21.Biz, dünya starlarını görmek istiyor, bu konuda Dünya’dan geri kalmak istemiyoruz.

22.Biz, tüm çağdaş memleketlerin gençleri gibi kendimizi en özgür hissettiğimiz müzik festivallerine katılmak istiyoruz.

23.Biz, sanatçıların eserlerinin tanıtılması için çaba harcayan sanat galerilerin gala davetlerinde, bir kadeh içki alıp eserleri seyre dalmak istiyoruz.

24.Bizler, 40 yıllık bakkalımızdan 40 yıldır olduğu gibi içkimizi almak istiyoruz.

25.Bizler, düğünlerimizde sevincimizi paylaşan misafirlerimizle şerefe kadeh kaldırmak istiyoruz.

26.Biz, binlerce medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklara gelen turistlere, yine binlerce yıllık kültürümüzde var olan rakı-balık-meze, şarap-yemek uyumlarını en iyi anlatabileceğimiz görselleri sunmak, binlerce yıllık kültürümüzü anlatabilmek istiyoruz.

27.Biz, sevdiğimizle bir deniz ya da orman manzarasına bakarak ya da mehtabı batırarak kadeh tokuşturmak istiyoruz.

28.Biz, dini inançlarımızın ve sorumluluklarımızın sadece bizim meselemiz olduğunu düşünüyoruz.

29.Biz, tabii ki başkasının özgürlüğüne zarar vermeden özgür olmak istiyoruz.

30.Biz, bu hayatı kutlamak istiyoruz.

"Bu mektup/manifesto benim, bizim, onların değil destekleyen herkesindir! Eğer sen de desteklemek istiyorsan; bu yazıyı kendi facebook hesabında, blogunda, ya da nerede istersen orada yayınla.

Biz sesimizin hep birlikte daha güçlü çıkacağına inanıyor ve başbakanımızın söylediği gibi sadece %58'in değil geriye kalan %42'nin de Başbakanı olduğunu göstererek bu yazıyı dikkate alacağını umuyoruz! Hem belki %58’in içinde de bu manifestoyu destekleyenler vardır? Kim bilir…

Saygılarımızla,
Bir Grup Blogger!

10 comments:

  1. bu kadar boş laflarınıza tek ve büyük bi laf yeter
    "İçki tüm kötülüklerin anasıdır"
    Bu nedenle siz içki içenler de Türkiyede'ki tüm kötülüklerin başını çekiyorsunuz

    ReplyDelete
  2. Ana Gibi Kutsal varlık varmı...

    ReplyDelete
  3. içki iyi bişey demioruz ama bunların önüne yasaklarla gecilmez. yasaklar isyan dogurur içkinin kötülüklerin anası olduna inanada saygı duyuyoruz ama siz de bize saygı duymak zorundasınız içmessin o senin bilecegin iş içersemde benim bilecegim iş bu olay bukadar basit su örümcek beyinlerinizi acın artık ... bi spor şirketinin organizasyonlar devinin kaldırılmasından bahsediyoruz ... sizler sanat sevmeyebilirsiniz ama bizler seviyoruz ve bunların ellerimizden alınmasınıda istemiyoruz bu bukadar basit

    ReplyDelete
  4. şu kendinden başka herkesi himayeye muhtaç sanma, ona ille de kendi kafasındaki doğruyu dayatma hastalığından bir kurtulsak...
    her konuda, her alanda farklılıkların olduğunu, bizim de başka birileri için "farklı" olduğumuzu, sonuçta saygı görmek istiyorsak önce saymamız gerektiğini öğrendiğimiz gün o kadar çok sorun çözülecek ki...
    bütün yüreğimle katılıyorum ve destekliyorum sizi... sevgiler

    ReplyDelete
  5. adam gibi içersen içki hiç de kötü birşey değildir, şarabın rakının biranın iyi geldiği bir sürü hastalık vardır, dünyada ispatlıdır hepsi. nedense son dönemde ağzıyla içmeyen insanları gösterip "bakın aa kötü" deme modası var, nedense... ayrıca kendime zarar vermek de benim özgürlüğümdür o da elimden alınamaz. ne olursa olsun mesele içkinin kötülüğü değil yaşam tarzının kısıtlanmasıdır. iki gün sonra kızların saçlarını açması da kötüdür demeyeceğinizden nasıl emin olabiliriz? şahsen ben diyeceğinizden de eminim.

    ReplyDelete
  6. Eminim olarak söyleyeceğim birkaç şey var:
    * geçmişten bu yana duyduğum akşam vakti sokaklarda alkol alıp kadınlara sarkıntılık edip belkide tacizde bulunan insanları bilirdim. bunlar alkollü insanlardı. benim genç üniversiteli bayan arkadaşım var. akşam sokaklara çıkamıyorlar. biliyorum ki alkol sarhoş olmak içindir ve sarhoşluk insana kendini kaybettirir. belki kimileri edebiyle içiyordur, bazıları kendinden geçiyordur.

    ReplyDelete
  7. içkinin iyi mi kötü mü olduğunu tartışacak kadar kapalı, karanlık, bunaltıcı ve boğucu günlere geldik, yazık. "içki bütün kötülüklerin anasıdır," klişesine sığınanlara bu cümleyi açın ve özgün düşüncelerinizi yazın desek neler çıkar acaba? sorgula, düşün, üret. ya da yüzyıllarca kabul gören dogmalara sığınarak koyun gibi yaşa. herkes hak ettiğini yaşar.

    ReplyDelete
  8. 6 yaşında bir çocuğun başını kapatıp kapatmamasıyla kendini yiyip bitiren devletimizden bir nokta atışı daha. Yakında resim,galeri,fotoğraf'a da tepkiler gelmeye başlar. Hatta zorlarlarsa bence Nü sanatını da yok edebilir ülkemiz.
    Ayrıca şunu hepimiz biliyordur ki, toplumumuzda içmeyi bilmeyen insanların %90 nı dini bütün insanları içermektedir. Aynı şekilde kadınlara sokaklarda laf atıp tutanların da.
    Alkol dinimizce yasak, seks ayıp. Aman insanlar görmesin duymasın.Sokaklarda bir şeyler yaşamayalım yaşayanlarda zaten kendini bilmez, dinsizlerdir size göre.
    Kavramlarınız arasında tutku,arzu yok çünkü sizin. İşte bu yüzden kendi karınıza,kardeşinize, kızınıza biri laf attığında en baba yiğit tavırlar sergilerken; sizler,-dini bütün insanlar- savuruyorsunuz lafları,sarkıyorsunuz kadınlarımıza kızlarımıza. İçmeyi bilmeyenler de sizlersiniz..
    Ama size göre biziz yanlış olanlar.
    Dinsiziz ya sizin gibi tövbe tövbe diye tespih çeksek iş biter aslında.

    ReplyDelete
  9. Aslında hayatı DONDURUYORSUN Başbakan!!

    ReplyDelete
  10. yazıyı çok beğendim, ne zamandır yazmayı düşündüğüm şeyleri yazmışsınız! gönülden katılıyorum size!

    ReplyDelete